понеділок, 21 травня 2018 р.

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

Я по світу іду у вишиванці,
Аж дивуються ген журавлі.
Хай стрічають весняні багрянці,
Україна іде по Землі…

         Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини. Кожен українець в цей день може підтримати ідею одягти вишиванку і вийти в ній на роботу, школу чи садочок, виразити свою національну та громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість.
         Так і жителі Парафіївської об'єднаної громаді одягнули святкові вишиванки, щоб за гарною традицією відзначити День вишиванки. Багатство кольорової палітри, різноманітні орнаменти та узори вишитого одягу чарували очі.
         Святкова хода під гаслом «Одягни, друже, вишиванку!» зібрала вихованців дошкільних навчальних закладів, учнів та педагогів, представників охорони здоров'я, органу місцевого самоврядування та всіх небайдужих жителів.
         Святкова атмосфера була перенесена до селищного будинку культури де відбувся концерт “Українські вишивки — скарби народів навіки”.  До жителів громади  звернувся селищний голова - Карпенко Валентина Федорівна, яка привітала усіх з чудовим святом самобутньої, неповторної барвистої української культури з Днем вишиванки та побажала міцного здоров’я, родинного благополуччя та здійснення всіх життєвих планів і задумів, надійного родинного тилу, добра та щастя, мирного неба над Україною! 
         Святкового настрою додавали українські пісні про вишиванку, які лунали у виконанні жіночого вокального ансамблю “Оріяночка” під керівництвом Назаренко Віти Миколаївни та їх музичного керівника Ус Вікторії Анатоліївни. Зі сцени також звучали пісні у виконанні  неперевершеного Віктора Уса, а також Душиної Антоніни, Потієнко Тетяни, Пономаренко Жанни, Космачьової Оксани, Салати Алли. Радували око танці хореграфічного колективу “Сяйво” під керівництвом Бєжан Ярослави Олександрівни. Лунали українські пісні майбутніх зірок естради — дует Ярова Руслана та Пусна Валерія. Усі присутні у барвистих вишиванках звеличували та прославляли українські традиції та національний одяг.
         Заходи, проведені до Дня вишиванки, є своєрідним продовженням низки патріотичних акцій, до яких долучилися місцеві майстрині вишивки, активно демонструючи власну патріотичну позицію, надавши свої роботи для виставки української народної вишивки, які стали справжньою окрасою свята. Надзвичайно приємно спостерігати, що вишиванка заслужено повертає свою популярність не лише як святковий, але й повсякденний одяг. Виставка «Вишивка – родинний оберіг», створила таку хвилю емоцій, що наступного року, мабуть, нас чекає вже не хвиля,  а справжнє цунамі вишиванок за участю всіх жителів громади!
         Свято закінчувалось, та людям не хотілося розходитись по домівках, адже позитивні емоції і радість переповнювали кожного. Упродовж дня ми ще раз довели, що ми справжні українці, що гідні нащадки наших славетних пращурів, що свято бережемо духовну спадщину. В День вишиванки всі мали піднесений настрій, адже відчували гордість за приналежність до українського народу. Свято об’єднало тих, хто серцем і душею вболіває за свою Батьківщину, пишається та поважає багаті традиції українського народу, прославляє безцінні культурні надбання на теренах нашої країни.
         Хай вишиті українські рушники, сорочки, скатертини, ікони, картини стануть оберегами у наших оселях!

                                                      Спеціаліст загального відділу Людмила Чигрин
                   Секретар -референт відділу освіти, молоді та спорту Олена Карпенко